Fagyigyár

Múltból a jelenbe.

2013. január 28. - gelato4you

cattabriga.jpg

Réges régen…

A fagylalt történetéről már oly sokan és annyit írtak hogy nehéz hiteles módon megközelíteni ezt a témát.  Mikortól  létezik a fagylalt ? Vajon  Marco Polo utazásainak feljegyzéseiben megemlített kínai leírásokat vagy éppenséggel az ókori Róma hóval és mézzel, gyümölccsel kevert ízesített édességeit, vagy az első kézzel hajtott már egynemű fagylaltot készítő mesterek produktumait kell az első igazi fagylaltnak tekintenünk ? Talán az olasz sorbetto megnevezést vezethetjük vissza az arab sherbet szóra. Azért az bizonyos hogy két firenzei mesternek , Buontalenti-nek és Ruggeri-nek köszönhetjük az első , igazi fagylaltot, amely aztán a Medici házban francia országban ,az  Osztrák - Magyar monarchiában   később az  egész  világon  ismert lett. Párizsban 1670- ben egy szicíliai mester bizonyos Procopio dei Cortelli  nyitotta meg azt a  Cofé Procop  nevű kávéházat ahol akkoriban  a leghíresebb fagylaltot, sorbetet lehetett fogyasztani.  Egy fa dézsába melybe rétegezve jeget és sót raktak, állítottak bele  egy réz üstöt melyet először kézzel , később már áttételes hajtókarral mozgattak. 1927-ben Otello Cattabriga készítette az első motorizált fagylaltos gépet amely forradalmasította a kisipari fagylaltgyártást. A fagylalt napjainkban már  az egész világon ismert  vált Afrikától a föld sarkáig , mindenhol jelen van ,   azonban a történelemben  éppen e termék tucatnyi változata miatt  nem jelölhetjük ki a gyökereket.  Azt gondolom létezik egy olyan technikai  kiinduló pont melyre bizton támaszkodhatunk. A fagylalt egyik fontos összetevője a levegő.  Tehát a legelső igazi fagylalt az volt mely levegőt tartalmazott mégpedig oldatában belefoglalva.

 

Nem is olyan régen…

A magyar leleményesség nem maradt le a világtól, a 80 évek előtt sőt az után is több cég, mesterember gyártott fagylaltgépet. Fagylaltgépeket Importálni nehéz volt de azon kivételek melyek nyugatról bejutottak a keleti blokkba tökéletesen koppinthatókká, így –úgy másolhatókká válhattak ás váltak is. Ne gondoljuk hogy viszonylagos egyszerűségük gyenge minőséget eredményezett. Ellenkezőleg, kialakításuknál fogva csodálatos fagylaltot készítettek.  Ízek tekintetében  szinte kizárólag csak természetes alapanyagokkal dolgoztak, és a fagylaltoknak is teljesesen más kritériumoknak kellett megfelelniük m int napjainkban.  A 70 es évek végén ,80 évek első felében terjedtek el  az első korszerű  (Carpigiani,Ottfrizer,Catabriga)  fagylaltgépek s velük egyetemben az első igazi fagylaltvitrinek. Arany idők voltak ezek, emlékszem Surányi bácsi szentendrei boltjára ahol
 napi 1 tonna   fagylaltot gyártottunk és adtunk el , de Budapesten a Duna korzó Bécsi kávéházában  is
 600 kg fagylaltot szolgáltak fel, javarészt kelyhekben. Ez idő tájt mutatkoztak be itthon az első olasz
alapanyaggyártó cégek  melyek a korszerűbb gépekhez korszerűbb alapanyagokat kínáltak s lassan kezdtük
megismerni a paszták, stabilizátorok egyéb anyagok jelentőségét. A fagylaltok ízválasztéka folyamatosan bővült , a  6-8 féle íz helyett  immáron  30-40 féle ízt készítettek. A 90-es évek derekán  ismét nagyot változott a fagylaltozás, megjelentek a púpozott tégelyek,a hangsúlyos  dekorációk.         

A bejegyzés trackback címe:

https://fagylaltos.blog.hu/api/trackback/id/tr565048556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása