Fagyigyár

Ez a fagylaltosok álma....

2013. február 07. - gelato4you

Abban egyetérthetünk hogy egy Mitsubishi Evo láttán javarészt a férfi emberek szíve kezd kétoldali dobogásba , de nagyon úgy néz ki hogy vannak gépek melyek uniszex szívroham kiváltására is képesek. House doktor sokáig töprenghetne a diagnózis felállításán. A tünetek több tíz éve folyamatosan erősödnek, a beteg izgalmi szintje egy kamasz rajongásává teljesedik, zavarodott gügyögése egyéves korát idézi, révedő bambulása pedig nyugdíjas éveire lesz majd jellemző. Ahhoz pedig hogy a képzavar teljessé váljon elég az utóbbi évek innovációs térképét tanulmányoznunk, nemde bár jó néhány nagynevű gyártó nemhogy fékszárnyakat növesztett, két kézzel kezdte rángatni a kéziféket , még horgonyt is dobott a fejlesztők fantáziájának. Tehát az új modellek száma ,,0,, ...őőőő nem 1 őőő....nem az sem új csak más a matrica....        Vannak gyártók akik nem így gondolták. Az Icetech neve a hazai piacon még nem kergeti őrületbe a szakmát, de gyanítom ez meg fog változni, válság ide vagy oda... Az 1 m2 fagylaltozó kifejezést egy olasz technológustól hallottam pár évvel ezelőtt amikor is együtt kezdtük megszámolni hány cég kiállítási területén dolgoznak a kollégák kombinált gépekkel. Nos az arány elsöprő, nagyon elsöprő.... és most idén a kiállításon nagyon mosolyogtam amikor egy ,,fagylaltiskola,, előadója egy Icetech kombinált géppel kezdte ecsetelni a fagylaltkészítés mikéntjeit, s ez ösztönzött arra hogy rávilágítsak erre a témára.

Emlékszem, pár évvel ezelőtt élharcosa voltam (elnézést, vagyok ) a kombinált technológia elterjedésének. És emlékszem amikor parázsló szemekkel vitatkoztak velem, majd ez lesz meg az lesz, a fagylalt érlelve jó, ennek nincs jövője stb, stb.... Szórakoztattak, komolyan... és jelenkorunkban tulajdonképpen beledőltek az elméleteikbe, nem én mondom, aki kíváncsi megy egy kört a SIGEP-en. De miért és mi változott? A fagylalt jelentősen. Mondok egy nagyon egyszerű adatot. A fagylalt nagytégelyes árusítása miatt annak teljes receptúrája megváltozott. Napjaink kihívása egy olyan fagylalt amely szépen mutat (áll) , ízében zamatos, krémesen lágy, selymes. Nos ez az 5 paraméter kiütéses versenyt vív a bennmaradásért. Szinte egymás ellen dolgoznak. Álljon a fagylalt de legyen lágy , krémes? Ráadásul nem fél napot kell ebben a pozícióban eltöltenie, mármint hogy szépen mutasson, hanem akár 2-3 napot és még sorolhatnám... Ahány alapanyag annyiféle módosulás, tulajdonság van jelen a fagylatunkban. Gyümölcs fagylaltoknál könnyebb ezek lekövetése, de a hagyományos technológiánál igazi kihívás egy olyan ,,univerzális,, alap megfőzése amely mindenre jó. Ki merem jelenteni nincs ilyen, mert csak olyan van amelyet a célnak megfelelően tovább kell módosítanunk, soványítanunk, dúsítanunk. Bárcsak azt tudnám mondani hogy igen, ezzel foglalkozik is a hazai cukrász, fagylaltos társadalom., de sajnos kevés kivételtől eltekintve nem ez van, marad az egyben lefőzött alap és a vegyítjük mindennel című fejezet... Az hogy milyen gépeket választunk , meghatározza azt hogy mit és hogyan csinálhatunk. Leszögeznék két dolgot.

1., Kombinált gépekkel minden olyat megcsinálhatunk mint egy tradicionális rendszerrel , fordítva azonban nem igaz ez az egyenlet csak kizárólag magas gyártási értékek esetében.        

2., A friss fagyi a legjobb fagyi !

Az alábbiakban az ICETECH berendezéseivel fogom ismertetni a rendszereket. Kezdjük egy hagyományos , más néven tradicionális vonallal.tradi1.JPG

Jobbról, balra...

Pasztörizáló: Feladata a léfagylalt pasztörizálása, szükség esetén tárolása.

Homogenizátor : egy magas nyomású berendezés amely a lehető legkisebb részecskékre bontja a kész léfagylaltot , továbbá tökéletesen elegyíti a zsír ill. a vízmolekuláit. 

Érlelő-léfagylalt tároló : a léfagylalt fagyasztásig történő tárolásra szolgál miközben a fagylalt érik is (erről a későbbiekben még szó lesz)

Fagylalt fagyasztó: A kész, ízesített léfagylalt keverék megfagyasztására szolgál.

tradi2.JPG

Ez a sor nem véletlenül lett így összeállítva. Akár 3 különféle alapot is előállíthatunk, Tökéletes rendszer. 

A kombinált gépek :kombi1.JPG

A baloldalról az első , egy digitális kombinált kép. A felső tartályban melegszik fel ált.85 c.ra a léfagylalt, majd ezt követően a homlokfelületen látható csövön át csurog le az alsó részbe, ahol a fagyasztási ciklus zajlik. Ennek a külső átfolyásos rendszereknek  előnye, hogy amennyiben pl. a csokoládé fagylalt után egy málnás menta fagyit készítenénk, a felső tartály anélkül kimosható hogy a termelékenységi folyamatosságot megszakítanánk. Ez a belső átfolyásos gépeknél (pl bravo,technogel) nem kivitelezhető. A második gép  szintén kombinált de krémfőző, csokoládé temperáló ill. egyéb funkcióval is rendelkezik. 

A sorban következő egy manuális fagyasztó. Rokonszenvezek ezzel a típussal mert megfizethető áron egy minimális hibaforrással rendelkező, termelékeny gép.

     

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fagylaltos.blog.hu/api/trackback/id/tr315067009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása