Fagyigyár

Hogyan készítsünk fagylaltot....?

2013. február 28. - gelato4you

Ebben a témában egy kicsit nehezen tudok elindulni. Miért? Mert a téma iránt érdeklődők és a szakmában aktívan dolgozók számára is érthetően kell fogalmazni. (ezért vannak a ( )jelek )
A fagylalt a nyelveden születik.... igen, igen ott, s bár az agyad dolgozza fel,  ott érzed  amit érezni szeretnél. De kiválthatja egy élmény is, pl. egy finom csokoládé vagy egy gyümölcssaláta zamatainak összessége. De van úgy hogy készen kapjuk, hiszen a beszállítói oldal innovációiról értesül a szakma, egy új fagylaltpaszta vagy variegato    ( ez az ami olyan csíkos, réteges szokott lenni a fagyiban, majd később még beszélek róluk) is ösztönözheti az álmodozást.  Tehát ha már meg van amit szeretnél, jöhet a :

Miből?
Mivel?
Hogyan?

Tehát kezdjük a miből-el ! A kívánt ízt elemeire és összetevőire kell bontani. Szintén a nyelv a legjobb tanácsadó a zamatok felismerése után azok jelleget adó alapanyagait kell megjelölni, meghatározni. Ez néha napokig is eltarthat és számtalan próbálkozás után születik meg az az íz amit szerettünk volna érezni. Gyakorta belefutok olyan fagylaltokba, fagylaltozókba melyeknél olyan nincs befejezve érzésem van. Lett a fagyi amilyen lett, leemeltek a polcról egy fagylaltízpasztát (erről is mesélek majd később), hozzáadnak valami fűszert, kifagyasztják, bevariegálják , majd nyalogatás közben homlok ráncolva nevet adnak neki. A vendég szugerálva van ! Ugye mennyire hasonlít kiskezeitcsokolom, tiszta ,,görögjoghurt,, !? 
Az olasz konyhára jellemző hogy gátat szabnak az összetevők számának mikor is a kevesebb néha több alapon nem veszünk el a tucatnyi aromában , de az a pár  hangsúlyos és harmonikus összhangban van. Ez gyakorta érvényes a fagylaltra is. Szükségtelen a konyhaidegen fűszereket erőltetni, a sehol máshol össze nem illő ízeket párosítani mert a 3 perc hírnév sokkhatása nem célravezető. Aki azt gondolja azért jó fagylaltos mert mindenféle marhaságot összepárosít, nagyot téved.  

Aztán itt van a mivel kérdése. A főzőműsorokban látni hogy a fagylaltot úgy kell készíteni hogy tejet öntesz egy üstbe, majd cukrot,tojást adsz hozzá , felmelegíted, majd bedobod a fagyasztóba és időnként megkevered. Persze , ez is egy termék , de ezt ne hívjuk fagylaltnak, mert abban mérhető mennyiségű levegő is van. fagylaltot, fagylaltgéppel lehet készíteni. Talán furcsa hallani, de minden fagylaltgép más. Egy adott receptből teljesen más fagylalt jöhet ki, különböző típusú fagylaltgépek használata esetén. Ez a második fricska. Már kitaláltam a receptet az előbb, most meg igazítsam a fagylaltgéphez? Igen, ha tényleg a legfinomabbat szeretnénk, hozzá kell igazítani.(erről is fogok beszélni később)

..és a legvégére hagytam a hogyan kérdését. Az otthoni és a fagylaltozókban használt technológiák bár átfedésben lehetnek, igencsak eltérnek egymástól. ...folyt köv               

A bejegyzés trackback címe:

https://fagylaltos.blog.hu/api/trackback/id/tr205107621

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.03.01. 12:13:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása