Fagyigyár

Pisztácia titkok...

2013. március 03. - gelato4you

piszta_cia_titkok_1_p.png

Mit lehet tenni ha egy fél ország zöld festékkel és keserű mandulával azonosítja a pisztácia fagylaltot? Már felnőtt voltam amikor megtudtam, egyáltalán micsoda az a pisztácia. Sejtelmünk sem volt hogy milyen ízt kellett volna éreznünk miközben az Astoria bádogbazár fagylaltozójában kóstolgattuk azt a zöld valamit.


Az a fagyispult olyan színes volt hogy a ,,melegfelvonulók,, még ma is transzparensként cipelnék a hátukon ha tudnák. De ahogy nekem, úgy másnak sem volt fogalma erről a ,,gyümölcsről,, elzárt minket a vasfüggöny, s a sós mogyorón és a tökmagon kívül nemigen tudtunk volna vitába szállni. Még a 80-as évek közepén a Fabbri bemutatkozott Magyarországon és az egyik cukrászával voltam beosztva a Forumban. Én franciául, ő olaszul, azért meg lett az összhang, még sokáig leveleztünk. A Due torre nevezetű hotelben volt cukrász. Szóval ő mutatott először pisztácia pasztát...  Zöld volt, krémes és nagyon finom.

Később amikor népszerűségének hajnalán fagylaltot próbáltam csinálni pisztácia pasztából, gyakorta előfordult hogy egyes vendégek fintorogva adták vissza, ez nem pisztácia, adjak azt, és nem mondhatom hogy manapság is 100 %-os az elfogadottság. Talán néhány gazdaságos jégrém vagy valami más vezeti meg a nyelvet, nem tudom, hmmm ez van...

Olaszországban nemzeti fagylalt íz, mérce, mérték és gyakorlatilag egységes nemzeti elvárással vannak a fogyasztók a 100% pisztácia fagylalt irányában. Kevés kivétellel csak a tengerparti ,"turistatetetőhagyszóljon," fagylaltozókban lehet találkozni kamu ízekkel, talán a germános , északabbi régiók hatására, lehetséges.


A pisztácia a legdrágább fagylaltpaszták között tartandó számon, s ezen egyszerű tulajdonságánál fogva koránt sem mindegy, milyen produktumot készítenek belőle. A gyártók előszeretettel tartanak 3-4 féle pisztácia pasztát a kínálatukban. Az erősen fűzöld színű édesített variációktól a 100% mélyzöld pasztell tiszta pasztákig tart a skála. Nyilván azért mert az eltérő piacok eltérő kritériumokat támasztanak, s ez alól nem kivétel Magyarország sem. Az eltérő pisztácia paszták, eltérő recepteket, kalkulációkat kívánnak. Ha durván csak 2 csoportot emelünk ki:

1., Cukrozott , adalékolt paszták melyek a cukrokon kívül sok zsiradékot (olaj) is tartalmaznak

2., Tiszta 100 % pisztácia paszták melyek szárazanyag tartalmát és zsírtartalmát(olaj) kell figyelembe vennünk. 

Adagolásuk nagy szórással  50/80/100/120 gr / liter alapfagylalt.  A jó pisztáciát fehér bázissal intenzív, sárga bázissal ami ritkább, árnyaltabb ízűvé tehetjük.  Egy nagy tégelyes 5 kg keveréshez általában 40-50 dkg pasztát kell használni, s egyéb járulékos anyagokat nem szükséges alkalmazni. Pirított pörkölt apróra tört pisztácia vagy mandula darabokkal dúsítható a keverék. A pisztácia fagylalt igencsak csúszós fagylalt. Ez azt jelenti hogy bár kiengedéskor tökéletesen krémes fagylaltot kapunk, a pultban elcsúszik, formáját veszti, szenzitív az olvasztási ciklusokra. Ennek oka a receptúrában, az arányok beállításában keresendő. Akár az 1-es akár a 2-es tipusu pasztát használjuk, tetemes mennyiségű cukrokat és(vagy) olajat és szárazanyagot viszünk be az oldatunkba. Ezzel gyakorlatilag túltelítjük, túldúsítjuk az oldatunkat, kikerülve a fagylaltkészítés során alkalmazott határértékek intervallumából.                  

 Folyt köv.....             

A bejegyzés trackback címe:

https://fagylaltos.blog.hu/api/trackback/id/tr755114658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NOOSTI Bronte 2013.03.05. 16:54:04

Nagy örömmel olvastam e sorokat a pisztáciáról. Valóban sok féle paszta kapható a piacon és sajnos az igazi minőséget nem mindig hajlandók akár a cukrászok/fagylaltozók, akár a fogyasztók megfizetni. Van olyan, hogy csak a pisztácia ízű fagylalt ára a pultban magasabb, mint a többi ízé, mivel tényleg sokba kerül a 100%-os paszta. Viszont az ízbeli különbség óriási! Aki tényleg szereti ezt az ízt, az tudja értékelni. Szerencsére ma már egyre többen tudják, hogy a legkülönlegesebb pisztácia Szicíliában az Etna lábánál terem és egy ottani kicsiny város nevével jelölik. Ez a híres brontei pisztácia, ami ízében, szinében és formájában is eltér a török vagy iráni társától. Mivel nagyon kevés terem belőle, ezért arany áron adják és még így is elfogy. Fontos a D.O.P. minősítés, ugyanis csak az ilyen jelzésű pisztácia mondható bronteinek. Mivel sokan felismerték, hogy a "brontei" jól cseng a piacon, így drágábban is el lehet adni, ezért nagyon gyakori, hogy keverik/higítják az eredetit vagy akár ilyen néven adják el a török/iráni fajtát extra profitot remélve. Ezért nagyon érdemes odafigyelni rá, ha esetleg valaki áldozni szeretne a minőségre.

A pisztácia elfogyott, csokoládé nem is volt! 2013.03.05. 16:54:30

Na, tessék, itt van, megtaláltam:

homar.blog.hu/2009/10/09/mandulaizu_a_pisztacias_joghurt

Ez a jószág is mandulaaromát érzett a pisztáciában.

A pisztácia elfogyott, csokoládé nem is volt! 2013.03.05. 16:54:36

Annak idején a Danone is próbálkozott pisztácia izesítésű pudinggal, de az is keserűmandula ízű volt. Emlékszem, valami kommersz-ínyenc még a Tékozló Homárba is beírta, úgyhogy valóban nem lehet megtéveszteni a vásárlókat ízfokozókkal.

Momina 2013.03.05. 16:59:33

Ha azt is megírná, hogy ma Magyarországon hol lehet IGAZI pisztáciafagyit enni, boldog lennék :) Régebben rendszeresen kaptam Iránból kiváló minőségű nagyszemű pisztáciát, nagyon szeretem. Róma közepén egy kis büfében az említett "kamuízt" sikerült fagyiban elkapni, az igazi ízre tavaly leltem rá Szicíliában, Syracusában a templommal szemben a főtéren. Nem volt olcsó, még ottani mértékkel sem, mégis minden este visszavezetett oda a lábam... :)

vegyesfehér 2013.03.05. 16:59:43

Szia ! Már régóta foglalkoztat a pisztácia, mint növény. Elvileg déli fekvésekben nálunk is megélne. Nem tudsz vmi helyet ahonnan lehetne akár kis növényt, akár nyers, még feldolgozatlan gyümölcsöt szerezni ?

Kekszemu 2013.03.05. 16:59:48

Hol lehet megkóstolni pesten az igazit?

gelato4you 2013.03.05. 17:03:45

@NOOSTI Bronte: Igen ebben nagyon is igazad van, sokan esküsznek a szicíliai pisztáciára. Tényleg kiemelkedő minőségű.

gelato4you 2013.03.05. 17:13:39

@Momina: Kedves Momina. Nálunk az I love gelato-ban a Mester u.44 alatt a nyár folyamán többször is kínálatban lesz a 100% pisztácia fagylalt de a marcipánosabb változatot is készítjük, továbbá lesz egy olyan pisztácia mint a Nutella fagyink csak pisztáciával, különlegesen krémes állagban. A Facebook-on követhető lesz az aktuális kínálat, szeretettel várunk.De rajtunk kívül is sok fagylaltozó tart még a kínálatában pisztáciát, pl. a Gondola. Sajnos nem ismerem az aktuális étlapokat.Szép napot kívánunk !

gelato4you 2013.03.05. 17:14:47

@Kekszemu: Kedves Kékszemű !Nálunk az I love gelato-ban a Mester u.44 alatt a nyár folyamán többször is kínálatban lesz a 100% pisztácia fagylalt de a marcipánosabb változatot is készítjük, továbbá lesz egy olyan pisztácia mint a Nutella fagyink csak pisztáciával, különlegesen krémes állagban. A Facebook-on követhető lesz az aktuális kínálat, szeretettel várunk.De rajtunk kívül is sok fagylaltozó tart még a kínálatában pisztáciát, pl. a Gondola. Sajnos nem ismerem az aktuális étlapokat.Szép napot

Kekszemu 2013.03.09. 19:38:27

@gelato4you:
köszi a felvilágosítást.
süti beállítások módosítása