Fagyigyár

Sárgadinnye...

Azért most írok erről hogy ki ne dobjátok a húsvéti sonka levét!

2013. március 16. - gelato4you

sargadinnye_fagyi.png

 

Sárgadinnyéből fagylaltot csinálni hálás feladat. A vendégeim szeretik és könnyedsége, természetes zamata kihagyhatatlanná teszi a meleg napokban. Jó sárgadinnye fagylaltot csak jó sárgadinnyéből lehet csinálni. Itt lebeg a kezem a billentyűzet felett. Írjam? Ne írjam? De, inkább írom mert szükséges.

Szóval, a sárgadinnye ízű fagylaltok évek óta tévútra vitték a fogyasztókat. Mint azt már megjegyeztem a pisztáciával kapcsolatban, az aroma ipar közízlés formáló beépülése az élelmiszerekbe, drasztikusan megvezeti az emberi érzékelést. Sárgadinnyének soha nem volt olyan íze melyet az azzá aromásított termékek sugallnak. További mellékhatása ezen aromának hogy még két nap elteltével is olyan böfögést eredményez, amely rés nélkül tölt ki egy szobányi teret... Rettenet, borzalom...

Az igazi sárgadinnye nem ilyen. Bár viszonylag kevés mozgásteret ad, nem igen variegáljuk és ritkán dúsítjuk egyéb anyagokkal. A dinnye zamatát a hozzáadott víz tompítja de ez az alkalmazott cukrokkal korrigálható. A citromlé, citromsav adagolását halványan tegyük vagy jobb ha mellőzzük mert a dinnye nem savas gyümölcs. A sárgadinnye paszták adagolását javaslom, de a gyártói adagolási értékek alsó tartománya közelében mert csak a zamat kiemelése miatt szükséges az alkalmazásuk. 

A dinnye előkészítése: Mossuk meg és vágjuk ketté. A kezünkkel egy egyszerű mozdulattal vegyük ki a magokat a szemetes fölött.Vágjuk fel cikkekre és egy vékony késsel vágjuk le a héját, kockázzuk fel, majd mossuk át ismételten.

Mérjük ki a szükséges mennyiséget és tegyük egy fagylaltkészítő edénybe. Mérjük ki a receptben megadott mennyiségű vizet és kezdjük el a turmixolást. Csak annyi vizet öntsünk a dinnyéhez hogy sűrű pépet kapjuk, mert akkor a leghatásosabb az aprítás fázisa. Amikor kellően leturmixoltok, adjuk hozzá a maradék vizet, a cukrokat, a bázist és amennyiben szükséges az ízesítő pasztát. 

Hagyjuk pihenni az oldatot min. 15 percig !

Kóstoljuk meg újra és ha szükséges paszta adagolással állítsuk be a zamatot. (Figyelem! A paszták cukrokat tartalmaznak melyek a fagylalt keménységére hatással vannak és magas adagolás esetén annak ellágyulását okozzák.) A zamat beállításánál válasszuk az intenzív, de nem tolakodó mértéket. A sárgadinnye fagylalt gyümölcsarányánál 37%-al már bátran dolgozhatunk, de ez az érték felvihető 50 %-ig a paszták arányos csökkentésével párhuzamosan. 

És akkor most arról hogy mit kezdjünk a ki nem öntött sonkalével....

101_3201.JPG

Mint már írtam, a sárgadinnye kevés mozgásteret eredményez,de egy ismert ,,desszert,, a prosciutto-melone apropóján elkészíthető annak fagylalt változata. Ez azon kevés fagylaltok egyike, melyeknél a sós ízvilág jótékony hatása vitathatatlan. A sárgadinnye és a sonka kéz a kézben siklik végig a nyelvünk hegyén és elégedett mosolyt csal a szánk szélére. Készítésénél a legfontosabb szabály a zsírmentes oldat alkalmazása. A sonka levét alaposan hűtsük le, és egy kanál segítségével vegyük le róla a zsíros részt. A sonkából vágjunk vékony szeleteket és aranybarnára süssük át őket. Ezek szolgálnak majd dekorációként. A receptben szereplő vizet helyettesítsük a sonka levével és készítsük el a fagylalt oldatunkat az előírtaknak megfelelően. Figyeljünk arra, hogy a sonka ízének nem szabad tolakodnia! Kevés füst ízű só alkalmazásával tovább árnyalhatjuk a zamatot.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fagylaltos.blog.hu/api/trackback/id/tr125136407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása