Néhány éve erősödik ez a vonal is de azt hogy ez csak egy rövid de látványos rákapcsolódás-e a világon egyre inkább elterjedő bio-ekó-ligh áramlatra, nem tudom. Egy biztos, nem rossz hogy van és rákényszeríti a gyártókat egy másfajta vevőkör kiszolgálására is. A fagylalt bio vonulata nem most kezdődött hiszen néhány évtizede a tej , a tojás és a cukor és friss gyümölcsök voltak a kizárólagos alapanyagok. Egy kicsit kételkedem az egészséges alapanyagoknak kikiáltott dolgok (stevia, nyírfacukor stb..) valódi értékeiben s szerintem a cukor nem mivolta miatt kifogásolható, inkább a többlet mennyiség bevitelét tartom igazán károsnak. Gyakorta inkább meglapozatlan marketing fogasnak látom ahogyan néhány cég felkapja a cukormentes vonalat (alapozván arra hogy nyelvünkben a cukor alatt a répacukrot értjük ) de dextrózt, fruktózt bátran alkalmaznak. Megértem én , de azok is cukrok, inkább a fogyasztók alaposabb tájékoztatását tartanám célravezetőbbnek. A cukorbetegek vagy arra érzékeny vásárlók nagy bizonyossággal tisztában vannak a szénhidrátok megnevezéseivel tehát a sacharózt nem tartalmaz de ezt és ezt igen: inkább látom etikusnak. Tudtommal cukor nélküli fagylalt nincs, de lehet hogy ez csak az én értelmezésemben vett fagylaltra igaz. Azt bátran kijelenthetem annál biobb fagyi nincs mikor a reggel leszedett epret mézzel és vízzel keverem el és fagyasztom ki. Járható alternatíva a friss joghurt és méz vagy a tej tojás méz alternatíva is. Ha kapható még tiszta méz és antibiotikum mentes tyúktojás egyáltalán...
Mivel a fagylalt fagyasztásánál figyelembe vett oldat cukortartalma csak egy adott intervallumon belül változtatható a termék élvezeti értékének károsodása nélkül, a nemes (táplálkozási szempontból értékes) alapanyagok preferált alkalmazásával javíthatunk termékünk megítélésén. Ha a fagylalt felett ez a harang kezd kongani biztosak lehetünk benne hogy előttünk már a bonbonosokat keresztre feszítették, a cukorkásokat máglyára küldték a nápolyisok meg épp a siralomházban kártyáznak.