A fagylaltgépek működésről ejtenék néhány szót. Ha bekevertük a fagylaltunkat ( és szükség szerint meg is főztük ) , jöhet annak kifagyasztása. A fagylaltgépbe kell öntenünk és el kell indítanunk a folyamatot. Ilyenkor két rendszer kezd el működni. Az első mindenképpen a fagylaltelegy megmozdítása szolgál. Láthatjuk ahogyan a fagylaltgép tengelye el kezd forogni és a un. kések a gép palástját kezdik lekaparni. A második, a hűtés folyamatának indulása. A fagylalt azért fagy meg mert a fagylaltgép palástja lehűti, lefagyasztja azt. Ennek hőmérséklete mínusz tartományban kell legyen, már csak azért is, mert a kész fagylalt hőfoka kb. -9 c. A forgó mozgás következtében levegő kerül a fagylalt oldatba mely azt magába zárva válik krémessé és selymessé. Ha a fagylalt elkészült , ki kell szedni a gépből és vagy azonnal fogyasztható vagy gondoskodni kell a megfelelő mihamarabbi eltárolásáról ami min. -14 vagy az alatti hőmérsékleten javasolt. ( ha hungarocell dobozba rakják, ne tegyék rá azonnal a tetejét, mert a szigetelés a hideget is kizárja, nem tudja elérni az fagylaltot és az megolvadhat. Ha kellően áthűlt, ráhelyezhető a tető.) Ismételvén magamat , a friss fagylalt a legjobb fagylalt, ezért javaslom az azonnali elfogyasztást. Mind a mai napig ritkán adtak el háztartások részére fagylaltgépeket. Miért? Mert sem annak használatát nem tudták megmutatni, sem a szükséges anyagok beszerzést nem tudták megoldani, és azért hogy a polcon fogja a port, ez egy elég drága hobbi.
A fagylaltgépek teljesítményük alapján 4-féle típusba sorolhatóak.
1.Háztartási gépek melyek jégakkuval működnek.Megvásárolhatóak kb.5000 Ft-tól de kis teljesítményük miatt nem tökéletesek.
2.Háztartási gépek melyek beépített hűtőrendszerrel működnek Ezek Kb. 65.000-150.000 Ft os árszinten mozognak. A mechanikájuk erősebb és beépített hűtőrendszerüknek köszönhetően alkalmasak kisebb mennyiségű fagylalt előállítására.
3.Kisipari alapgépek ,melyek alap vagy emelt teljesítménnyel rendelkeznek .Háztartásban vagy kisebb vendéglátó egységekben is tökéletesen működnek. Áruk 120.000-300.000 Ft szinten mozog.
4. Ipari berendezések. A fagylaltozók és cukrászdák ipari berendezései tartoznak ide. 2.000.0000-tól a csillagos égig ...)